REZULTAT POZITIV AL UNUI TEST COVID-19

Rezultatul testului dumneavoastră COVID-19 a fost pozitiv. Dacă acesta este primul rezultat pozitiv al testului COVID-19, înseamnă probabil că aveți COVID-19. Uneori, rezultatul testului COVID-19 este pozitiv pentru ceva timp după ce ați avut COVID-19. Dacă doriți, puteți programa o întâlnire cu un medic pentru a discuta implicațiile rezultatului testului. Rezultatul testului Covid poate fi, de asemenea, o constatare limită (neconcludentă). Constatarea limită înseamnă un rezultat la care nu se poate răspunde pozitiv sau negativ. Rezultatul constatării limită nu permite eliberarea unui certificat Covid de tip UE în arhiva Kanta. Dacă este necesar un certificat cu rezultatul testului, trebuie prelevată o nouă probă. Rezervați programări la telefon: +358 (0)30 6000*. Laboratorul care a efectuat testul Covid va transmite informațiile dvs. de contact către unitatea de boli infecțioase din localitatea dvs. de origine. Există mai multe localități care nu vor mai contacta persoanele cu un rezultat pozitiv și nici nu vor impune izolarea oficială sau carantina. Se recomandă să raportați angajatorul rezultatul pozitiv al testului, pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus. Urmați instrucțiunile de mai jos pentru îngrijirea la domiciliu.

TRATAMENT

Dacă simptomele sunt ușoare, vă puteți recupera acasă. Tratamentul implică odihnă și tratamentul simptomatic standard al infecției tractului respirator sau al diareii. Dacă este necesar, puteți lua paracetamol pentru ameliorarea durerii și a febrei, conform instrucțiunilor.

Unii pacienți pot avea nevoie de prevenirea ocluziei vasculare (tromboză) în legătură cu infecția cu COVID-19. Dacă ați suferit o ocluzie vasculară sau prezentați factori de risc pentru ocluzie vasculară (de exemplu, supraponderalitate, fumat, terapie de substituție hormonală sau contraceptive orale), vă rugăm să contactați un medic pentru a evalua situația.

Mai jos este un link către informații despre infecția cu coronavirus și riscul de tromboză venoasă (în finlandeză). Vă rugăm să solicitați o evaluare telefonică din partea unui medic (centru de sănătate/sănătate profesională/privat) dacă sunteți expus riscului de tromboză venoasă:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirus-ja-tukostaipumus

Dacă aveți în mod clar simptome sau starea dumneavoastră se înrăutățește, vă rugăm să nu ezitați să contactați un medic folosind o conexiune la distanță (un video, un chat sau o programare telefonică). Dacă sunteți clientul Terveystalo în domeniul medicinei muncii, persoana de contact principală este echipa dvs. de medicina muncii desemnată. Dacă starea dumneavoastră se deteriorează rapid și/sau suferiți de dispnee severă (dificultăți de respirație), sunați la numărul de urgență 112 sau rugați pe cineva să sune la pentru dumneavoastră.

IZOLARE

În infecțiile ușoare si asimptomatice se recomandă izolarea voluntară pentru cel puțin 5 zile. Înainte de încheierea izolării, persoana ar fi trebuit să fie asimptomatică timp de două zile.

Mai jos este un link către instrucțiunile THL despre izolare și carantină:

https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-lastest-updates/transmission-and-protection-coronavirus/quarantine-and-isolation

EXPUSE

COVID-19 este considerat infecțios cu 48 de ore înainte de apariția simptomelor sau cu 48 de ore înainte de test, dacă nu prezentați niciun simptom. Persoanele care au intrat în contact direct cu dumneavoastră în acest interval de timp pot fi considerate expuse. Regula generală este că un contact apropiat este o persoană care a stat în aceeași cameră sau la 2 metri de dumneavoastră mai mult de 15 minute. Este recomandabil să informați persoanele apropiate despre o posibilă expunere.

Persoanele care au intrat în mod evident în contact direct (cei care locuiesc în aceeași gospodărie, alte persoane clar expuse) ar trebui să stea acasă în condiții asemănătoare carantinei (purtați o mască facială, evitați noile contacte sociale). Dacă persoanele expuse dezvoltă simptome în concordanță cu infecția de coronavirus, se recomandă testarea acestora.

Durata recomandată a carantinei este de 5-10 zile.